Doç. Dr. Onurcan Yılmaz’dan Yeni Bir Kitap Derlemesi

3 Mart 2023

Psikoloji bölümü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Onurcan Yılmaz‘ın derlediği Ahlakın Yeni Soyağacı – Psikolojik ve Evrimsel Bir Bakış başlıklı kitap, Koç Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı. Yazarları arasında Doç. Dr. Yılmaz ile birlikte, okulumuzun öğretim üyelerinden Prof. Dr. Adil Sarıbay, Doç. Dr. Mehmet Harma ve Dr. Burak Doğruyol da bulunuyor.

Ahlak Psikolojisi köklü bir geçmişe sahip olsa da evrimsel yaklaşımlar nispeten kısa bir süre önce ortaya kondu ve son yirmi yılda bu alanda kuramsal ve yöntembilimsel birçok yenilik meydana geldi. Türkiye’de ahlak psikolojisi alanında çalışan dört nesilden on beş yazarın makalelerini bir araya getiren Ahlakın Yeni Soyağacı, ahlak psikolojisini tarihsel bir perspektifte yerleştirirken, güncel kurumsal yakalşımların bir özetini sunuyor. Ahmlakın biyolojik ve kültürel belirleyicilerine dair çeşitli tartışmaların yürütüldüğü on iki bölümden oluşan çalışma, ahlaka dair bütünlüklü bir resme ulaşmak için hem çevresel hem de biyolojik etkenlere odaklanılması gerektiğini ortaya koyuyor. İnsan ahlakının şekillenişini ve işleyişini siyaset, insan ilişkileri, karar verme süreçleri, iktisadi davranışlar ve hatta iklim krizi gibi farklı alanlardaki yansımaları açısından ele alan bu derleme, güncel çalışmaları ve tartışmaları başarıyla sunuyor.

Bölüm Başlıkları

Giriş
“Ahlak Psikolojisinin Dünü ve Bugünü”

Bölüm 1
“Ahlak Psikolojisi Kısa Tarihi”
Diane Sunar

Bölüm 2
“Ahlakın Evrimsel ve Bilişsel Kökenleri”

Bölüm 3
“Ahlakın Gelişimsel Kökenleri”
Hilal H. Şen

Bölüm 4
“Evrimsel Perspektiften Din ve Ahlak”
Hasan G. Bahçekapılı

Bölüm 5
“Ahlak Psikolojisi ve Siyaset: Farklı Ahlak Anlayışlarının İdeolojiler Üzerindeki Etkisi”
Sinan Alper ve Fatih Bayrak

Bölüm 6
“Ahlakın İncelenmesinde Grup Merceği: İç ve Dış Grup Dinamiklerinde Ahlak”
S. Çiğdem Bağcı ve Zeynep Ecem Piyale

Bölüm 7
“İlişki Düzenleme Mekanizması Olarak Ahlak: Duygular ve Kültür”
Beyza Tepe

Bölüm 8
“Kişilerarası İlişkiler ve Ahlak: Bağlanma Kuramı Bakış Açısı”
Mehmet Harma

Bölüm 9
“Motivasyonel Bir Karar Verme Süreci Olarak Ahlak”
Burak Doğruyol

Bölüm 10
“İktisadi Deneyler Işığında Ahlaki Davranış”
Ozan İşler

Bölüm 11
“Ahlaki Sorumluluğumuz Nerede Başlar, Nerede Biter?”
Sevim Cesur

Bölüm 12
“Ahlaki Bir Sorun Olarak İklim Kaosu: Bütünsel Düşüncenin Önemi”
S. Adil Sarıbay, Rüya Su Şencan ve Mertcan Güngör